Перезапуску відносин між США та Росією не буде. Адміністрація Байдена планує протистояти Москві

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Перезапуску відносин між США та Росією не буде. Адміністрація Байдена планує протистояти Москві

Gage Skidmore / Flickr

«Перезапуску» відносин між США та Росією не буде — адміністрація Джо Байдена не планує дружніх кроків і збирається продовжити конфронтацію з режимом Володимира Путіна. Однак при цьому США спробують повернути Росію до угоди про обмеження ядерного озброєння, термін дії якої спливає за два тижні.

Про це пише The New York Times.

Президент Байден наказав розвідці оцінити роль Росії в хакерських атаках на урядові та приватні мережі, що сколихнули США минулої осені. Також адміністрація Білого дому планує оцінити «безрозсудні» дії Москви в усьому світі та у себе вдома, зокрема проти дисидентів.

Попри спроби повернути Росію до ядерної угоди, нова адміністрація США планує будувати відносини з Москвою в межах протистояння низької інтенсивності, зокрема в кіберпросторі. У спробах покращити відносини, як це намагався робити Барак Обама, президент Байден не зацікавлений.

Через такі плани Байден опиниться в незручному становищі, оскільки повернення до ядерної угоди, на що Путін відповів схвально, відбуватиметься на тлі заяв про те, що Росія має поплатитися за кібератаки. Якщо угоду про скорочення ядерного озброєння не продовжать, обидві країни з 6 лютого зможуть розгорнути стільки ракет, скільки побажають.

Однак помічники Байдена анонімно повідомили, що можливості покарати Росію за злами вкрай обмежені, частково тому, що наявні докази свідчать про шпигунство, яким не гребує проти Москви і Вашингтон.

За даними розслідування зламу урядових і приватних мереж США, Росія задіяла понад тисячу програмістів. Отже, виникають запитання й до Агентства нацбезпеки, яке змогло пропустити таку масштабну атаку.

Також Байден доручив розвідці оцінити дії Росії з хімічною зброєю, яку використали для отруєння опозиційного політика Олексія Навального — його заарештували одразу після повернення до Росії. Крім цього, розвідка перевірить твердження про те, що Росія пропонувала ісламістам гроші за вбивство американських військових в Афганістані.

Подібні задачі для розвідки — звична справа після зміни керівництва Білого дому. Однак цього разу вони мають вирішальне значення, оскільки експрезидент Дональд Трамп після першої зустрічі з Володимиром Путіним у 2017 році демонстрував російському лідеру дивну шанобливість.

Зокрема, Трамп схвально сприйняв заперечення Москви щодо втручання у вибори президента 2016 року, а наприкінці 2020 року він припустив, що за масштабними кібератаками може стояти не Росія, а Китай, хоча розвідка заявляла зворотне. Він так і не прокоментував роль Росії в цих зламах.

За адміністрації Трампа звіти розвідки про діяльність Росії рідко потрапляли до Білого дому, оскільки президент ставився до них скептично й навіть вороже. Нова адміністрація планує вивчати всі дані, які розвідка збирає про плани Москви.