Трамп досі не прокоментував кібератаки, за якими може стояти Росія. Байден обіцяє покарати організаторів зламу, щойно отримає повноваження

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп досі не прокоментував кібератаки, за якими може стояти Росія. Байден обіцяє покарати організаторів зламу, щойно отримає повноваження

Joe Biden / Twitter

Обраний президент США Джо Байден заявив, що не стоятиме осторонь проблеми масованих кібератак на органи влади та компанії, що забезпечують захист урядових мереж, і дасть гідну відповідь тим, хто стоїть за організацією низки зламів. Адміністрація чинного президента Дональда Трампа досі не зробила жодних заяв з приводу хакерських операцій, які, за інсайдерськими даними, спланували російські спецслужби.

Про це повідомляє Business Insider.

Команда Байдена говорить у своїй заяві, що масштабний злам систем захисту урядових мереж США можуть призвести до тисяч жертв, серед яких і приватні компанії, і федеральні органи влади.

«Моя адміністрація зробить кіберзахист топпріоритетом на всіх урядових рівнях — і ми зробимо боротьбу з цими зламами топпріоритетом, щойно дістанемо повноваження», — зазначив обраний президент.

Він також додав, що самого лише захисту буде недостатньо, і необхідно визначати та карати винних в організації кібератак.

«Ми зробимо це, зокрема, шляхом покладання значних витрат на відповідальних за ці зловмисні атаки, у координації з нашими союзниками та партнерами. Наші противники мають знати, що як президент я не буду сидіти склавши руки перед обличчям кібер-замахів на наш народ», — підкреслив Байден.

Білий дім до сих пір не прокоментував злам систем урядового захисту, в якому за даними неофіційних джерел звинувачують хакерів, повʼязаних із російською розвідкою. Провідний член Республіканської партії Мітт Ромні зазначив, що така мовчанка не робить президенту честі.

«Я думаю, що Білий дім має заявити щось агресивне з приводу цієї події. Це майже те саме, що не помічати російський бомбардувальник, який пролітає над нашою країною, зокрема й над столицею країни, і відсутність реакції в таких умовах справді приголомшлива», — заявив він.

  • Хакери зламали мережу провідної компанії з кібербезпеки FireEye та викрали цифрові інструменти, за допомогою яких спеціалісти виявляли вразливості в системах захисту інших компаній та урядів. Ані FireEye, ані ФБР, що розслідує злочин, не називають замовників, проте зазначають, що «витончену» кібератаку провели за підтримки певної держави.
  • За даними джерел The Washington Post і Reuters за злам відповідальні російські хакери, відомі як група APT29 або Cozy Bear, що є частиною Служби зовнішньої розвідки РФ.
  • Міністерство національної безпеки США наказало всім федеральним установам від’єднатися від системи кіберзахисту Orion компанії SolarWinds через масштабну хакерську атаку, відповідальність за яку покладають на російські спецслужби.
  • За даними The Wall Street Journal, хакери перебували в системі не менше ніж 9 місяців. Уперше їх помітили в березні, коли клієнти американської компанії з управління мережами SolarWinds почали мимоволі встановлювати шкідливе програмне забезпечення в рамках оновлення системи кібербезпеки Orion.
  • Федеральне бюро розслідувань, Агентство з кібербезпеки і безпеки інфраструктури й Управління директора національної розвідки підтвердили масштабну хакерську атаку, проте не уточнили, хто стоїть за її організацією.