Німеччина передала Росії протоколи допиту Навального і очікує «адекватного розслідування злочину»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Федеральне відомство у справах юстиції Німеччини передало Росії протоколи допиту опозиціонера Олексія Навального прокуратурою Берліну.

Про це повідомив представник німецького міністерства юстиції агентству dpa, цитує Deutsche Welle.

«Усі необхідні дані для початку кримінального провадження, такі як проби крові, тканини й одягу Навального, перебувають у розпорядженні Росії», — сказав він.

За словами представника міністерства, прояснення справи вимагає розслідування, адекватного тяжкості вчиненого злочину.

«Федеральний уряд виходить з того, що уряд РФ тепер негайно вживе всіх необхідних заходів для розслідування злочину проти пана Навального. Цей злочин має бути розслідуваний у Росії», — заявив він.

Також німецький посадовець запевнив, що Росії були надані відповіді на всі запити, зроблені в серпні й вересні 2020 року, «наскільки це наразі можливо й допустимо відповідно до Європейської угоди про надання правової допомоги та норм німецького права».

Окремо він уточнив, що Навального допитували як потерпілого, він «докладно відповів на всі запитання, поставлені російською генеральною прокуратурою».

Водночас, лікарів берлінської клініки «Шаріте», де лікували Навального, не допитували, бо вони зобовʼязані зберігати лікарську таємницю, тож медичну інформацію Росії не передавали.

«Особисті дані про стан здоровʼя жертви кримінального злочину, згідно з німецькими правовими нормами, підлягають особливо суворому захисту, а Навальний не погодився на передачу цієї інформації російській стороні», — пояснив він.