Апеляційний суд залишив ексглаву «Укрбуду» Микитася під вартою. Він назвав справу «провокацією»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Апеляційний суд Києва залишив під вартою експрезидента компанії «Укрбуд» та екснардепа Максима Микитася у справі за підозрою у викраденні юриста. Про це повідомляє «Еспресо.TV».

Захист Микитася оскаржував рішення Шевченківського райсуду, який 31 грудня взяв екснардепа під варту до 27 лютого без альтернативи застави.

Микитасю інкримінують замовлення викрадення юриста однієї зі столичних фірм, який свого часу працював на екснардепа.

У НАБУ та САП переконані, що цю справу на Микитася порушили через його свідчення щодо заступника глави Офісу президента Олега Татарова у справі про заволодіння коштами Нацгвардії.

Микитась уже відреагував на рішення суду, назвавши справу «розправою». Він вважає, що це «провокація», щоб «змусити його замовчати».

  • Микитась з 2019 року є головним фігурантом справи про розкрадання 81 мільйона гривень при будівництві квартир для Нацгвардії. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру в розкраданні, а 1 грудня 2020 року — про підозру в дачі хабаря.
  • А вже 29 грудня у Нацполіції заявили, що Микитасю повідомили про підозру у ще одній справі — про викрадення юриста.
  • Перед цим, 2 грудня, НАБУ оприлюднило листування підозрюваних у «справі Микитася», серед яких, імовірно, був заступник голови ОП Олег Татаров. 18 грудня Татарову вручили підозру у причетності до справи про заволодіння 81 мільйоном гривень Нацгвардії.
  • За даними САП, Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів. Татаров заперечує свою причетність до справи та вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».
  • Згодом у НАБУ повідомили, що генпрокурор Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів у зазначеній справі, а Печерський суд постановив забрати справу в НАБУ.
  • Після цього прокурори відкликали клопотання про запобіжний захід Татарову. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) це клопотання задовольнив — Татаров уникнув арешту. А 15 січня ВАКС зобовʼязав генпрокурора розглянути клопотання про передачу справи Татарова з СБУ до НАБУ.