Україна вітає санкції США проти російського судна, яке має добудовувати «Північний потік — 2»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України позитивно відреагувало на нові санкції США проти газопроводу «Північний потік — 2». Американський Мінфін 19 січня, як й обіцяв, ввів санкції проти російської трубоукладальної баржі «Фортуна» та її власника KVT-RUS.

«Україна вітає новий крок США [...]. Ми й надалі тісно співпрацюватимемо з нашими стратегічними партнерами задля захисту енергетичної незалежності України та Європи загалом», — зазначено в повідомленні.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що проти газопроводу запровадять ще додаткові заходи.

У листопаді минулого року The Wall Street Journal писала, що «похоронних» санкцій для газопроводу домоглися українські лобісти, які 4 роки працювали з адміністрацією Дональда Трампа.

  • 1 січня Сенат США схвалив законопроєкт про оборонний бюджет, який ветував президент країни Дональд Трамп. Його обсяг становить понад $740 мільярдів. Документ, зокрема, передбачає виділення $250 мільйонів на військову допомогу Україні та посилення санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві та функціонуванні газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік». З 1 січня іноземні компанії, які проводять тестування, інспектування та сертифікацію трубопроводу, мають 30 днів, щоби вийти з проєкту, інакше вони потраплять під жорсткі обмеження США.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік.
  • На початку січня норвезька компанія DNV GL, яка мала була сертифікувати газопровід після завершення будівництва, відмовилася надавати свої послуги через нові санкції США. Після цього німецькі екологи домоглися припинення будівництва «Північного потоку — 2».
  • 19 січня російський «Газпром» уперше визнав, що проєкт газопроводу «Північний потік — 2» може бути припинений або згорнутий через політичний тиск.