Сенат США подолав вето Трампа і проголосував за оборонний бюджет. У ньому передбачена військова допомога Україні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Сенат США подолав вето Трампа і проголосував за оборонний бюджет. У ньому передбачена військова допомога Україні

Wikipedia

Сенат США слідом за Палатою представників схвалив законопроєкт про оборонний бюджет, який ветував президент країни Дональд Трамп.

Про це повідомив сенатор США, республіканець Мітч Макконнелл, який очолює штат Кентуккі з 1985 року.

«Ми ухвалювали цей закон 59 років поспіль, і так чи інакше, ми збираємося розглянути 60-й щорічний законопроєкт про оборонний бюджет і ухвалити його до завершення Конгресу в неділю», — наголосив він.

Макконнелл визнав, що це рішення є серйозною відповідальністю, але також і «надзвичайною можливістю спрямувати наші пріоритети національної безпеки».

«Це наш шанс знову взяти участь у дослідженнях і розробках, щоб наші військові 21 століття були готові перевершити будь-якого супротивника. Це наш шанс забезпечити, щоб ми йшли в ногу з конкурентами, такими як Росія та Китай. Це наш шанс нагадати хоробрим військовослужбовцям та їхнім сім’ям, що ми їхні спини — завдяки потужностям, ресурсам та підтримці, що відповідають найкращим бойовим силам у світі», — додав сенатор.

Зауважимо, документ також передбачає введення додаткових санкцій проти проєкту російського газопроводу «Північний потік — 2».

Під час голосування 80 сенаторів проголосували за подолання вето Трампа, лише 12 підтримали чинного президента США. Отже, бюджет вважається схваленим, незважаючи на вето глави держави.

  • 12 грудня Сенат США схвалив проєкт оборонного бюджету на 2021 рік. Він передбачає також санкції проти Туреччини за покупку російських зенітно-ракетних комплексів С-400 і санкції проти «Турецького потоку».
  • 23 грудня Трамп ветував законопроєкт, вимагаючи скасувати статтю закону про телекомунікації, яка звільняє інтернет-платформи від юридичної відповідальності за розміщення користувацького контенту. Окрім цього, Трамп виступив проти перейменування військових баз та обмеження можливості президента скорочувати контингент США за кордоном.
  • В оборонному бюджеті США на 2021 рік передбачені $250 мільйонів військової допомоги для України.