WSJ: США готують нові санкції проти «Північного потоку — 2» — цього домоглися українські лобісти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конгрес США розглядає введення нових санкцій проти російського газопроводу «Північний потік — 2», які можуть повністю «поховати» проєкт.

Як пише The Wall Street Journal, членів Конгресу «дотиснули» українські лобісти, які 4 роки намагалися переконати адміністрацію Дональда Трампа в необхідності санкцій. Йдеться про співробітника компанії «Нафтогаз» Вадима Гламаздіна і Олександра Харченка, якого газета називає співробітником Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Зазначається, що лобіювання українців і підтримка сенатора Теда Круза вже зупинили будівництво газопроводу в минулому році, коли був введений пакет санкцій. Нові санкції передбачають обмежувальні заходи щодо судна «Академік Черський». Цей трубоукладач має закінчити будівництво, але для цього корабель має бути переобладнаний. Санкції будуть націлені на компанії, які візьмуться за переобладнання, а також на підприємства, які повинні страхувати, інспектувати і сертифікувати газопровід.

Гламаздін заявив, що якщо США введуть санкції, то це буде «останній цвях в кришку труни цього проєкту» і у Росії не буде ніякого практичного способу добудувати газопровід.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. 28 листопада в Росії заявили, що в грудні цього року після річної паузи будівництво буде відновлено. Для закінчення проєкту не вистачає близько 75 км. Ділянки знаходяться у межах виключної економічної зони Німеччини і Данії.