США запровадили нові санкції проти «Північного потоку — 2»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Державний департамент США увів нові санкції проти російського газопроводу «Північний потік — 2». Вони стосуватимуться компаній, повʼязаних з будівництвом.

Про це пише The Wall Street Journal.

У Держдепі зазначають, що розглядають цей газопровід як «джерело напруги» у відносинах між Росією, США та Німеччиною.

Нові санкції запроваджують проти компаній, які будуть надавати послуги та фінансування «для модернізації або встановлення обладнання» на кораблі, що залучені до будівництва.

«Ми хочемо переконатися, що всі сторони розуміють, що вони можуть потрапити під наші санкції», — зазначив помічник державного секретаря США з енергетичних питань Френсіс Феннон.

Також у Держдепі закликали Росію припинити використовувати свої енергетичні ресурси для примусу.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. Уряди Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії видали дозволи на реалізацію проєкту.