В ОП заявили, що Зеленський не реагуватиме на санкції США проти члена його партії Дубінського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В ОП заявили, що Зеленський не реагуватиме на санкції США проти члена його партії Дубінського

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський та Офіс президента не реагуватимуть на запровадження санкцій США проти нардепа з пропрезидентської партії «Слуга народу» Олександра Дубінського. Про це заявив радник глави ОП Михайло Подоляк у коментарі «Радіо Свобода».

Він наголосив, що первинна реакція на внесення Дубінського до санкційного списку є прерогативою депутатського корпусу і самої фракції «Слуга народу».

«А чому саме президент має на це реагувати, а не керівництво фракції, наприклад? Дубінський — депутат. І первинна реакція — це прерогатива депутатського корпусу і насамперед фракції «Слуга народу». Саме так правильно», — сказав Подоляк.

Перший заступник голови фракції «СН» Олександр Корнієнко повідомив, що питання накладених на Дубінського санкцій США поки що не було на порядку денному їхньої політсили. Інша заступниця глави фракції Євгенія Кравчук уточнила, що в партії планують обговорити це питання. Це може відбутися на першому засіданні фракції — імовірно, 25 січня. Водночас Кравчук наголосила, що кроки та висловлювання Дубінського часто не збігалися з позицією їхньої фракції.

Нагадаємо, 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.

Санкції проти зазначених осіб запроваджені через так звані «плівки Деркача». Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.

Сам Дубінський, реагуючи на санкції, заявив, що ніколи не втручався у вибори в інших державах, зокрема й американські, і ніколи не мав стосунку до оприлюднення так званих плівок Порошенка — Байдена. Санкції він назвав «аферою».

«Плівки Деркача»

У період з травня до липня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Петра Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, йдеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами мільярда доларів в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, де працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції в парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.

  • У грудні Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження стосовно Олександра Дубінського за статтею «державна зрада».