У «Слузі народу» відреагували на санкції США проти Дубінського: Його кроки часто не збігалися з позицією фракції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» відреагували на санкції США проти Дубінського: Його кроки часто не збігалися з позицією фракції

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Заступник глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук заявила, що кроки і висловлювання нардепа Олександра Дубінського часто не збігалися з позицією їхньої фракції. Про це вона сказала в коментарі LIGA.net, коментуючи запровадження санкцій США проти Дубінського.

Кравчук вважає, що через це буде коректним, якщо «такі особисті події» коментуватиме сам Дубінський. При цьому, вона зазначила, що офіційна позиція України завжди полягала в тому, що втручання в процес виборів у будь-якій країні неприпустиме.

Водночас, за словами Кравчук, у фракції поки ще не обговорювали внесення нардепа до санкційного списку, але мають намір це зробити.

«Перше засідання фракції в офлайн-режимі, очевидно, відбудеться 25 січня, перед початком пленарного тижня. Але якщо буде необхідність, ми зможемо і в онлайні обговорити. Хоча це такі чутливі моменти, що краще очно обговорювати. Нам точно буде потрібен певний час, щоб вивчити ситуацію», — додала Кравчук у коментарі Інтерфакс-Україна.

Глава Львівської облдержадміністрації, член «Слуги народу» Максим Козицький закликав керівників партії дати оцінку ситуації з Дубінським. «Ця заява [про запровадження санкцій проти нардепа] розміщена на сайті Міністерства фінансів країни, яка чи не найбільше допомагала та продовжує допомагати нам у боротьбі проти російського агресора [...] Його [Дубінського] називають «частиною пов’язаної з Росією мережі іноземного впливу». Звинувачення достатньо серйозні», — наголосив Козицький.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що США запровадили санкції проти семи громадян України за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список також потрапили експрокурор Офісу генпрокуратури Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель. Санкції проти зазначених осіб запроваджені через так звані «плівки Деркача».

Обмеження передбачають, що всі активи цих осіб у США заморожено, також американцям заборонено вести з ними справи. Про заборону вʼїзду до країни у повідомленні Мінфіну США не згадується.

Дубінський, реагуючи на санкції, заявив, що ніколи не втручався у вибори в інших державах, зокрема й американські вибори, і ніколи не мав стосунку до оприлюднення так званих плівок Порошенка — Байдена. Самі санкції назвав «аферою».

«Плівки Деркача»

У травні — липні 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Петра Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, йдеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами мільярда доларів в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, де працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції в парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.

  • У грудні Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження стосовно Олександра Дубінського за статтею «державна зрада».