Конгресмени офіційно закликали віцепрезидента США відсторонити Дональда Трампа. Той назвав це «політичними іграми»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конгресмени офіційно закликали віцепрезидента США відсторонити Дональда Трампа. Той назвав це «політичними іграми»

skeeze / Pixabay

Палата представників Конгресу США звернулась до віцепрезидента Майкла Пенса щодо застосування 25-ї поправки Конституції, яка дозволяє йому усунути з посади президента Дональда Трампа і зайняти його місце до інавгурації нового глави держави. Президент, який надихнув своїх прибічників на заворушення у Вашингтоні, звинуватив Пенса в нерішучості, оскільки той відмовився брати участь у спробі перевороту.

За звернення до віцепрезидента проголосували понад половину представників Палати, повідомляє Business Insider.

Документ звинувачує Трампа в підбурюванні натовпу та підриві Конституції, а також у нездатності виконувати свої повноваження. Автори звернення зазначають, що застосування 25-ї поправки — це вигнання президента, який порушив свою присягу, і дорога до національного примирення на тлі спроби заколоту.

Ще до голосування Пенс оголосив, що відмовляється від будь-яких спроб усунути Трампа, оскільки це розділить американців і створить небезпечний прецедент. Він також заявив, що нижня палата Конгресу грає в «політичні ігри».

Перед цим віцепрезидент бачився зі своїм шефом — уперше з 6 січня після сварки через відмову Пенса спотворювати результати виборів. Попри несправедливі обвинувачення з боку Трампа та численні погрози від його прибічників, Пенс із ним примирився.

Тепер Палата представників розглядатиме імпічмент президенту через підбурювання до заколоту.

Трамп відмовився брати на себе відповідальність за штурм Капітолія, зазначаючи, що його виступ перед натовпом прихильників у Вашингтоні був цілком прийнятний. Він також попередив, що застосування 25-ї поправки не зашкодить йому, проте вдарить по Джо Байдену, а спроба імпічменту викличе «гнів, розкол і біль».

«Будьте обережними зі своїми бажаннями», — підкреслив президент.