ЗМІ повідомили про початок підпільної вакцинації в Україні. Прем’єр Шмигаль пообіцяв перевірку, а в Раді назвали це фейком і маячнею

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ЗМІ повідомили про початок підпільної вакцинації в Україні. Прем’єр Шмигаль пообіцяв перевірку, а в Раді назвали це фейком і маячнею

Bicanski / Pixino

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв здійснити урядову перевірку інформації про підпільні щеплення від коронавірусу для VIP-клієнтів після того, як два українські видання без підтверджень написали про нелегальне ввезення партії вакцин від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech. Голова медичного парламентського комітету Михайло Радуцький назвав ці новини «маячнею».

Спершу про таємне ввезення вакцин наприкінці грудня повідомило видання «Страна». За інформацією його джерел, щеплення секретно роблять в одній з приватних клінік Києва — нібито українським політикам і бізнесменам таку послугу пропонують за $1—3 тисячі.

Після цього бізнесмен Михайло Бродський, який очолює редакційну раду видання видання «Обозреватель», заявив, що партію вакцин начебто провезли через кордон завдяки одному з депутатів Верховної Ради, і щеплення ними вже зробили прем’єр-міністр Денис Шмигаль і голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

За словами Бродського, до ввезення вакцин і пропозиції щеплення за кілька тисяч доларів причетний бізнесмен Павло Фукс. Ані «Страна», ані Бродський не надали жодних підтверджень.

Прем’єр Шмигаль у відповідь на закиди заявив, що уряд перевірить інформацію про підпільні щеплення, а також запевнив, що очікує на легальну вакцину і прищепиться власним коштом, коли препарат буде доступний у клініках.

«Наразі жодна з вакцин не є сертифікованою в Україні. І впевнений, жодна свідома людина не буде вакцинуватися препаратами невідомого походження», — написав голова уряду.

Голова медичного комітету Верховної Ради Радуцький назвав інформацію про підпільні щеплення «маячнею» і фейком від нудьги після Нового року.

«Коли в Україні офіційно зʼявиться вакцина, я зроблю щеплення публічно, щоб власним прикладом переконати українців, що це необхідно робити», — цитує слова депутата «Слуги народу» видання «Сегодня».

23 грудня міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що Україна в рамках глобальної ініціативи розподілення вакцин COVAX, найімовірніше, отримає вакцини від компанії AstraZeneca. 30 грудня стало відомо, що МОЗ уклало контракт про постачання вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech.

За підрахунками МОЗ, в Україні першочергової вакцинації потребують приблизно 21 мільйон громадян. Для цього необхідно 15,1 мільярда грн, але в бюджеті 2021 року закладено лише 2,6 мільярда. Також у план вакцинації внесли жителів окупованого Донбасу.