ВООЗ схвалила до використання першу вакцину від коронавірусу. Це прискорить її затвердження у світі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ВООЗ схвалила до використання першу вакцину від коронавірусу. Це прискорить її затвердження у світі

Leon Neal / Staff

Всесвітня організація охорони здоров’я внесла вакцину від коронавірусу компаній Pfizer — BioNTech до переліку препаратів, рекомендованих для екстреного використання. Експерти організації підтвердили дієвість і безпечність застосування вакцини. Про це йдеться у заяві ВООЗ.

Ця вакцина стала першою, схваленою ВООЗ для використання в надзвичайних випадках з моменту початку спалаху коронавірусу.

Рішення ВООЗ означає, що країни зможуть затвердити використання вакцини в екстреному порядку значно швидше, а також налагодити імпорт препарату.

Це рішення також дозволить Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Панамериканській організації охорони здоров’я розпочати надання вакцини людям із вразливих категорій.

Помічниця гендиректора ВООЗ Маріанджела Сімао назвала це рішення «вкрай позитивним кроком для забезпечення глобального доступу до вакцин проти COVID-19».

Експерти ВООЗ та запрошені незалежні експерти проаналізували дані клінічних випробувань вакцини й дійшли висновку, що вакцина відповідає обов’язковим критеріям безпеки та ефективності.

  • Вакцина від коронавірусу американської компанії Pfizer і німецької компанії BioNTech показала ефективність 95%.
  • Вакцинацію цим препаратом почали проводити у США (були першими), Великій Британії та Канаді. Європейський Союз із 27 грудня теж розпочав процес масової вакцинації населення препаратом Pfizer — BioNTech. Саме їхню вакцину схвалив регулятор ЄС.
  • Загалом ЄС замовив 300 мільйонів доз вакцин від цих компаній. Ціна вийшла трохи нижча, ніж у США, які за першу партію на 100 мільйонів доз заплатять по $19,5 за одну дозу. ЄС вакцина обійдеться у €15,5 за дозу ($18,9).
  • В Україні також планують вакцинацію цим препаратом. Вона повинна стартувати 1 березня 2021 року.