У Раду подали законопроєкт, який відкриває нардепам шлях до КСУ без складання мандата. У судді мітять «слуга» та ОПзЖ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Раду подали законопроєкт, який відкриває нардепам шлях до КСУ без складання мандата. У судді мітять «слуга» та ОПзЖ

Гонтар Володимир / УНІАН

Зареєстрований у Верховній Раді новий законопроєкт про конституційну процедуру скасовує норму, яка зобов’язує депутатів складати мандат перед призначенням на посаду судді Конституційного суду.

Про це пише «Судово-юридична газета».

Законопроєктом пропонується виключити зі статті 11 закону «Про Конституційний суд» норму про те, що суддя КСУ не може бути призначеним на посаду, якщо є обраним на виборну посаду в органах державної влади чи місцевого самоврядування. Натомість пропонується встановити іншу вимогу — суддя КСУ на момент призначення не може бути громадянином іншої держави.

Водночас, у наступному абзаці цієї статті вказується, що суддя КСУ не може суміщати свою роботу з будь-якою посадою в державних органах чи органах місцевого самоврядування, а також статусом нардепа чи будь-якого іншого депутата. Також судді забороняється займатися підприємницькою, адвокатською та іншою оплачуваною діяльністю, крім викладання, науки або творчості.

На посаду судді КСУ претендують кілька нардепів, зокрема депутат від «Слуги народу» Ольга Совгиря та від «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Павленко.

У коментарі «Судово-юридичній газеті» Совгиря зазначила, що цією нормою законопроєкт приводить закон «Про Конституційний суд» до вимог Конституції.

«Перелік вимог до кандидата на посаду судді КСУ передбачений статтею 148 Конституції, в якій відсутні вищевказані заборони. Більше того, в Конституції передбачено, що суддя Конституційного Суду України набуває повноважень з дня складення ним присяги, а отже будь-які заборони на зайняття ним посад повинні застосовуватись вже після складення ним присяги і набуття повноважень», — пояснила вона.

До того ж, Конституція дозволяє нардепам протягом 20 днів відмовитися від мандату, якщо виникають обставини, які не дозволяють їм перебувати у статусі депутата.