У Раді зареєстрували законопроєкт про діяльність Конституційного суду. Що він передбачає

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Раді зареєстрували законопроєкт про діяльність Конституційного суду. Що він передбачає

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи завершила роботу над законопроєктом про діяльність Конституційного суду і зареєструвала його.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Станом на 17:30 тексту документа на сайті Ради ще немає, проте представники робочої групи на пресконференції 21 грудня розповіли, що у законопроєкті понад 60 сторінок.

«Законопроєкт закладає таку модель: на першому місці була і залишається Конституція України, далі буде Закон про конституційну процедуру. Окремі процедурні питання ми пропонуємо врегулювати на рівні Регламенту Конституційного суду. Така модель регулювання діяльності КСУ повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії, які були висловлені 11—12 грудня», — заявила заступниця голови робочої групи, постійний представник Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря, яка претендує на посаду судді КСУ.

За її словами, документ пропонує, щоб Конституційний суд ухвалював рішення двома третинами від свого складу — 12 суддів КСУ. Зараз — 10 суддів.

Також передбачається, що у разі заяви судді про відвід під час розгляду справи кількість голосів може бути зменшена, але проголосувати повинні щонайменше 10 суддів.

Окрім цього, згідно з законопроєктом, Конституційний суд буде розглядати справи, як правило, за усною формою провадження — про що писала і Венеціанська комісія.

Робоча група пропонує, щоб на формування порядку денного могли впливати не лише голова, але й судді Конституційного суду, а справи з певною періодичністю обов’язково включалися до порядку денного і слухалися судом.

Також серед нововведень — запровадження автоматизованого реєстру актів Конституційного суду й автоматизований розподіл справ між суддями-доповідачами. Зараз — у ручному режимі.

«Термін у 10 днів для отримання процесуального документу дуже великий. Ми пропонуємо, що всі акти мають бути внесені до реєстру актів КСУ в день ухвалення. Цей реєстр теж має бути автоматизованим», — додала Совгиря.

Законопроєкт забороняє Конституційному суду виходити за межі порушених у конституційному поданні питань і зобовʼязує суд мотивувати ухвали й акти.

«Останнє з нововведень — ми пропонуємо, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, врегулювати в законі про КС основи дисциплінарного провадження щодо суддів КС з можливістю врегулювання конкретних аспектів на рівні регламенту КС», — резюмувала Совгиря.

За словами голови робочої групи Дениса Монастирського, Рада розгляне цей законопроєкт наступного року.