Відкриття доступу до е-декларацій і відновлення роботи НАЗК. Офіс президента підбив підсумки екстрених засідань

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Сьогодні, 29 жовтня, у звʼязку з останніми рішеннями Конституційного суду в Офісі президента відбулися термінові засідання Кабінету міністрів і Ради національної безпеки та оборони. На них уряд наказав НАЗК терміново відновити доступ до е-декларацій, а президент Володимир Зеленський ініціював законопроєкт про «доброчесність конституційного судочинства».

Офіс президента розповів про ухвалені рішення.

Відновлення доступу до реєстру е-декларацій

Уряд ухвалив розпорядження, яким зобовʼязав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити роботу е-декларування на вимогу Ради нацбезпеки та оборони. Реєстр повинен знову запрацювати вже 30 жовтня.

Кабмін ухвалив розпорядження «Деякі питання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції», яке дасть змогу розблокувати діяльність НАЗК.

Згідно з документом, агентство має забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму офіційному веб-сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій. Також НАЗК має поновити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Реєстрація законопроєкту

Зеленський доручив невідкладно зареєструвати законопроєкт у Верховній Раді. Документ передбачає відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні.

В уряді наголосили, що спільно з ОП вже працюють над законопроєктом. При цьому у Зеленського не уточнили деталей проєкту.

Крім того, ухвалили рішення активізувати діяльность Комісії з питань правової реформи при президентові та прискорити подання пропозицій щодо судової реформи.

Розслідування можливого впливу на КСУ

Зеленський також закликав правоохоронні органи терміново розслідувати обставини, які призвели до ухвалення КСУ відповідного рішення, і не допустити, щоб «цю проблему почала вирішувати вулиця на свій розсуд».