НАЗК: Судді КСУ ухвалили рішення у «справі про незаконне збагачення» у власних інтересах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції відреагувало на рішення Конституційного суду щодо антикорупційного законодавства та заявило, що судді його ухвалили у «власних інтересах». У відомстві нагадали, що раніше виявили ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів — Ірини Завгородньої та Сергія Головатого.

«Це порушення статті 366-1 Кримінального кодексу України. Судді голосували у справі про визнання цієї статті неконституційною. Це свідчить про наявність у Завгородньої та Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення. Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов», — наголосили в НАЗК.

Так, у декларації Головатого за 2019 рік виявили 3,6 млн грн недостовірних відомостей. У декларації Завгородньої за 2018 рік у розмірі 615 тис. грн, а у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський теж прокоментував рішення суду, заявивши, що його ухвалили з порушенням регламенту і воно має ознаки конфлікту інтересів.

«КСУ допустив ряд порушень власного регламенту, які передбачають, що, по-перше, проєкт рішення повинен бути розданий не пізніше, ніж за три дні до розгляду питання, а проєкт рішення був розданий суддям КС тільки вчора ввечері. І той поспіх, з яким КС приймає таке рішення, змушує засумніватися в обʼєктивності та неупередженості суддів КСУ», — наголосив Веніславський у коментарі Інтерфакс-Україна.

Він також нагадав про звинувачення судді Завгородньої за ст. 366-1 ККУ. «Якраз для того, щоб унеможливити притягнення суддів КСУ, в тому числі, до юридичної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства, КС сьогодні прийняв таке рішення», — зазначив він.

  • Нагадаємо, 27 жовтня Велика палата КСУ ухвалила рішення у справі про неконституційність окремих положень закону «Про запобігання корупції», зокрема про скасування відповідальності за незаконне збагачення посадовців, за поданням 47 нардепів (більшість з них — представники «Опозиційної платформи — За життя»).
  • У КСУ поки не оприлюднили текст рішення. Але деякі ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.
  • Представниця Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря заявила, що КСУ ухвалив рішення з «кричущими процесуальними порушеннями» та у стислі терміни.
  • В Офісі президента, коментуючи рішення КСУ, пообіцяли, що Володимир Зеленський скористається правом на законодавчу ініціативу, щоб спробувати повернути притягнення посадовців і суддів до відповідальності за недостовірне декларування статків.