КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

Twitter / Конституційний суд України

Конституційний суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Відповідне рішення ухвалила Велика палата 27 жовтня.

Про це повідомляють з посиланням на власні джерела Укрінформ, «РБК-Україна», Інтерфакс-Україна, а також народний депутат Олександра Устінова («Голос») і колишній нардеп Сергій Лещенко.

У Конституційному суді повідомляють, що ухвалили рішення у цій справі, але не уточнюють, яке саме. Обіцяють згодом його оприлюднити.

Як уточнює Укрінформ, суд також визнав неконституційними контрольні повноваження Національного агентства з запобігання корупції.

Водночас Інтерфакс-Україна зазначає, що КСУ визнав неконституційними деякі положення антикорупційного законодавства. При цьому співрозмовник інформагентства додає, що конституційність цілої низки положень ще вивчатимуть, оскільки суд виділив справу в окреме провадження.

«Бабель» намагається отримати коментар у КСУ, але поки безуспішно.

Про що йдеться?

КСУ розглядав справу про неконституційність окремих положень закону «Про запобігання корупції», зокрема про скасування відповідальності за незаконне збагачення посадовців, за поданням 47 народних депутатів. Більшість з них — нардепи «Опозиційної платформи — За життя», зокрема Віктор Медведчук, Нестор Шуфрич, Сергій Льовочкін і Григорій Суркіс.

Депутати вимагали визнати неконституційними статті Кримінального кодексу, які встановлюють відповідальність посадовців за незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації, а також вимоги щодо конфіскації незаконно набутого майна посадовців.

Також депутати вимагали визнати неконституційним цілодобовий доступ до реєстру декларацій і хочуть скасувати вимогу зазначати в деклараціях дані про членів сім’ї та їхні статки. Крім цього, вони просили визнати неконституційним моніторинг НАЗК їхнього способу життя.

Глава НАЗК Олександр Новіков підкреслював, що ці умови фактично унеможливлять ефективну перевірку декларацій та конфіскацію незаконно набутого майна.