Конституційний суд визнав неконституційним призначення Ситника директором НАБУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

УНІАН

Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Про це йдеться у постанові суду.

Конституційний суд визнав, що під час призначення Ситника на цю посаду президент перевищив свої повноваження. Суд зазначив, що НАБУ має ознаки органу виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет Міністрів.

Указ про призначення Ситника втратив чинність з моменту рішення Конституційного суду — 28 серпня 2020 року.

«Рішення Конституційного суду не поширюється на правовідносини, які виникли внаслідок здійснення посадових обовʼязків Артемом Ситником на посаді директора НАБУ», — зазначили у суді. Тобто цей вердикт не впливає на рішення, які ухвалював Ситник на посаді.

Суд почав розглядати питання на основі подання 51 народного депутата. Представник подання — народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський. У документі сказано, що указ президента про призначення директора НАБУ виходить за межі конституційних повноважень президента. Депутати посилаються на те, що закони надають президенту України право призначати і звільняти директора НАБУ, але уточнюють, що до повноважень президента, які закріплені у Конституції, не належить призначення директора НАБУ.

Нагадаємо, що Ситника на посаду директора НАБУ призначив пʼятий президент України Петро Порошенко 16 квітня 2015 року. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Європейського Союзу в рамках виконання Плану дій щодо візової лібералізації та подальшого вступу України до ЄС.

Відповідно до закону «Про Національне антикорупційне бюро України», директора НАБУ призначає та звільняє президент України.

  • Представник президента Володимира Зеленського у Конституційному суді Федір Веніславський назвав очікуваним рішення про неконституційне призначення Ситника.