«Очікувано». У Зеленського відреагували на рішення Конституційного суду по директору НАБУ Ситнику

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Очікувано». У Зеленського відреагували на рішення Конституційного суду по директору НАБУ Ситнику

Facebook / Fedor Venislavsky

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський назвав очікуваними рішення КСУ про неконституційність призначення директором НАБУ Артема Ситника та обмеження зарплат для суддів і держпосадовців, запроваджене на час карантину.

Про це він заявив в коментарі Інтерфакс-Україна.

«Очікувані рішення. Щодо карантину КС визнав неконституційним тільки закон про внесення змін до закону України про держбюджет на 2020 рік. А в частині постанови уряду, згідно з якою і був впроваджений карантин, закрив провадження, оскільки до постанови неодноразово вносилися зміни, а суд може розглядати акт у межах конституційного подання і лише первинний текст, який уже не діє», — пояснив Веніславський.

Він вважає, що суд ухвалив обґрунтоване рішення, оскільки Верховна Рада не могла законом про держбюджет змінювати розмір зарплати, передусім суддів.

Також Веніславський назвав «обґрунтованим» рішення суду щодо Ситника. «Президент не має конституційних повноважень призначати директора НАБУ. Але детальніше коментувати подальший розвиток подій можна буде після аналізу тексту рішення», — додав він.

  • 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).
  • Також суд визнав неконституційним обмеження винагороди суддів і зарплат держпосадовців, яке було запроваджено у звʼязку з карантином.