КСУ скасував обмеження зарплат для суддів і держпосадовців, запроваджене на час карантину

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
КСУ скасував обмеження зарплат для суддів і держпосадовців, запроваджене на час карантину

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Конституційний суд України визнав неконституційним обмеження винагороди суддів і зарплат держпосадовців, яке було запроваджено у звʼязку з карантином.

Про це повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради, народний депутат від «Слуги народу» Данило Гетманцев на своїй сторінці у Facebook.

«У вищих державних чиновників, суддів, банкірів та інших посадових осіб із зарплатою більше 47 230 грн сьогодні свято! КСУ своїм рішенням скасував обмеження на виплату зарплат посадових осіб у бюджетних установах, суддям, прокурорам, депутатам, працівникам НБУ тощо 10 мінімальними зарплатами», — написав він.

За словами Гетманцева, також КСУ визнав неконституційним пункт закону, яким на час карантину призупинили можливість списання грошей з державного та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

«Тобто тепер стягувати знову можна», — пояснив нардеп.

  • Через епідемію коронавірусу Кабмін від 12 березня встановив обмеження суддівської винагороди та зарплат державних службовців в розмірі 10 мінімальних зарплат.
  • 29 травня пленум Верховного суду звернувся до КСУ з поданням щодо конституційності норм закону про тимчасове скорочення суддівської винагороди до завершення карантину в Україні.
  • На думку Верховного Суду, рішення порушує принцип верховенства права, гарантії незалежності суддів.