Депутати оскаржать в Конституційному суді указ про призначення Ситника директором НАБУ

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Депутати оскаржать в Конституційному суді указ про призначення Ситника директором НАБУ

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

51 депутат Верховної Ради оскаржить у Конституційному суді указ колишнього президента України Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ. Автор звернення — народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський.

Відповідна інформація є на сайті суду.

У документі, який подали в суд, сказано, що указ президента про призначення директора НАБУ виходить за межі конституційних повноважень президента.

Депутати посилаються на те, що закони надають президенту України право призначати і звільняти директора НАБУ, але уточнюють, що повноважень президента призначати на таку посаду немає в статті 106 Конституції України, яка регулює це питання.

Президент Володимир Зеленський незабаром після свого обрання намагався закрити цю законодавчу прогалину, але його конституційні поправки не підтримала Верховна Рада. Відповідно, указ про призначення Ситника директором НАБУ не відповідає Конституції.

  • Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт про неможливість корупціонерам працювати в антикорупційних органах.
  • За словами автора законопроєкту Олексія Гончаренка, закон дозволить звільнити директора НАБУ Артема Ситника як особу, що внесена до національного реєстру корупціонерів.