Ситник заявив, що звернувся до ЄСПЛ через внесення його до реєстру корупціонерів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

УНІАН

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник направив скаргу до Європейського суду з прав людини щодо штрафу за незадекларований відпочинок та, відповідно, внесення його до реєстру корупціонерів. Про це повідомляє «Громадське».

«Були очевидні дії щодо тиску на суддів. Ми маємо норму в законі, в адміністративному кодексі, що в разі визнання певних порушень, а вони безумовно є і наведені в моїй заяві до Європейського суду, то це є підставою для перегляду рішення», — сказав директор НАБУ.

Ситник додав, що справа у суді вже понад місяць.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Артема Ситника внесли в реєстр корупціонерів, а 28 квітня 2020 року комітет Ради з правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт про неможливість корупціонерам працювати в антикорупційних органах.

Справа Ситника

Очільника НАБУ підозрювали в тому, що він не задекларував елітний відпочинок, який йому оплачували треті особи. Йому закидали, що кілька років поспіль директор НАБУ проводив час на елітній базі відпочинку на Рівненщині. Оплачував відпочинок Ситника Микола Надейко. Саме він розповів прокуратурі про ці факти.

За словами Надейка, за період з 2017 до 2019 року голова НАБУ відпочив там 5 разів. За кожен відпочинок було заплачено в середньому близько 100 тисяч гривень. Оплату цілком на себе брав Надейко, який видавав гроші не тільки на проживання в готелі, а й на їжу та дорогі розваги.

У травні Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження стосовно директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

У вересні 2019 року Сарненський суд Рівненської області визнав Ситника винним у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків (ч. 1 ст. 172-5 Кодексу України про адмінправопорушення) та оштрафував на 3 400 гривень.