КСУ розглядає справу про скасування відповідальності за незаконне збагачення. НАЗК заявляє, що у трьох суддів «особистий інтерес»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Конституційний суд 8 жовтня розпочав розгляд справи про неконституційність окремих положень закону «Про запобігання корупції», зокрема про скасування відповідальності за незаконне збагачення посадовців. У НАЗК вважають, що судді мають особистий інтерес у цьому розгляді.

Про це йдеться у заяві відомства.

У НАЗК після повної перевірки декларацій вважають, що у цій справі мають особистий інтерес судді Ірина Завгородня, Ігор Сліденко та Володимир Мойсик. Зокрема, у декларації Завгородньої виявили недостовірні відомості у декларації у розмірі понад 615 тисяч грн. За цим фактом НАБУ зареєструвало кримінальне провадження.

У НАЗК також зазначають, що 17 вересня голова Конституційного суду Олександр Тупицький подав позов в Окружний адмінсуд Києва до НАЗК. У справі він оскаржує законність припису НАЗК за ненадання КСУ даних про конфлікт інтересів суддів. У НАЗК наголошують, що невиконання припису є підставою, щоб скласти на Тупицького протокол про вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський вже заявив клопотання про відвід суддів у цій справі.

Про що йдеться?

Конституційний суд розглядає справу про неконституційність окремих положень ЗУ «Про запобігання корупції» за поданням 47 народних депутатів. Серед них — більшість нардепів «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук, Нестор Шуфрич, Сергій Льовочкін та Григорій Суркіс.

Депутати вимагають визнати неконституційними статті Кримінального кодексу, якими встановлено відповідальність посадовців за незаконне збагачення, за декларування недостовірної інформації, а також вимоги щодо конфіскації незаконно набутого майна посадовців.

Крім того, депутати вимагають визнати неконституційним цілодобовий доступ до реєстру декларацій і хочуть скасувати зазначення у деклараціях даних про членів сім’ї та їхні статки. Також вони просять визнати неконституційним моніторинг НАЗК їхнього способу життя.

Глава НАЗК Олександр Новіков підкреслює, що ці умови фактично унеможливлять ефективну перевірку декларацій та конфіскацію незаконно набутого майна.