Керівник НАЗК Новіков розповів про долю історій з годинником Венедіктової, подарунком Баканову від Суркіса й повну перевірку декларації Киви

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Керівник НАЗК Новіков розповів про долю історій з годинником Венедіктової, подарунком Баканову від Суркіса й повну перевірку декларації Киви

Пресслужба НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало 17 моніторингів способу життя та відправило на повну перевірку декларації посадовців та політиків за результатами журналістських розслідувань програм «Схеми», «Слідство.Інфо» та Bihus.Info.

Про це заявив керівник НАЗК Олександр Новіков в інтерв’ю «Українській правді».

«Bihus.Info звертався. За результатами їхніх звернень ми розпочали повну перевірку декларації Іллі Киви», — зазначив він.

За словами Новікова, в рамках проведення моніторингу способу життя НАЗК може запитати пояснення, документи, але не провести експертизу, бо це інша процедура.

Саме таку перевірку провели щодо годинника генпрокурора Ірини Венедіктової.

«Ми почали перевірку за цим фактом, витребували матеріали у генерального прокурора. Вона нам надала висновок експертизи, що це несправжній годинник. Ми можемо експертизу провести в рамках повної перевірки декларації. Повної перевірки декларації генпрокурора ми ще не проводили», — пояснив він.

Водночас щодо справи про подарунок голові Служби безпеки України Івану Баканову від нардепа «Опозиційної платформи — За життя» Григорія Суркіса перевірка ще триває.

«Ми зараз проводимо перевірку з цього факту ще. Там високопосадовці були, ми отримали від них пояснення. Зараз останнє, що нам потрібно, мені здається, має дати пояснення дочка Суркіса, вона все це організовувала. Тоді вже ми зможемо ухвалити кінцеве рішення», — наголосив Новіков.

Керівник НАЗК зауважив, що закон не передбачає в моніторингу конфлікту інтересів обмеження термінів, бо це б суперечило меті процедури.

Окремо Новіков прокоментував історію з безкоштовним польотом голови Офісу президента Андрія Єрмака, який прибув із Мінська після засідання Тристоронньої контактної групи приватним літаком.

«Зараз Леонід Данилович [Кучма], мабуть, ще пояснення не надав. Він надавав цей літак. Як ви розумієте, такий рівень суб’єктів, що у нас кожне пояснення — це історія на місяць-два, щоб його отримати», — додав він.