Журналісти знайшли у нардепа Киви 1,2 млн гривень з жомової ями та незадекларовану квартиру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Народний депутат фракції «Опозиційна платформа — За життя» Ілля Кива заробив на жомовой ямі 1,2 млн гривень, не вказав у декларації квартиру в центрі Києва, в якій фактично проживає, а його охорона їздить з неіснуючими номери, які не зареєстровані в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бигусом».

Кива у своїй декларації написав, що отримав 1,2 млн гривень за рік, здаючи в оренду жомовую яму в Полтавській області. За даними журналістів, яму орендувала фірма «Компанія «Сіквел» з ознаками фіктивності. Представник фірми відмовилася пояснювати причину оренди зарослої бурʼяном ями. Пізніше Кива продав яму іншій фірмі — «Укрзвʼязокмонтаж», в якій сам колись був директором і головним бухгалтером. Сума продажу невідома.

Журналістам Кива заявив, що особисто не веде справи, повʼязані з ямою, і нікому її не продавав. Він припустив, що її взагалі «рейдернули».

Журналісти також знайшли у Киви квартиру в центрі столиці, на вулиці Лютеранській. Хоча сам нардеп у декларації вказав, що живе в однокімнатній квартирі на Харківському масиві.

Сусіди заявили, що Киву ніколи там не бачили. Нардеп стверджує, що сусіди його не бачать тому, що він «допізна працює», а у квартирі в центрі живе його подруга — з нею у нього «спільний секс».

Крім цього, журналісти зʼясували, що охорона Киви іздить із неіснуючими номерами, які мають право використовувати тільки співробітники правоохоронних органів під прикриттям. За ринковою ціною Киві охорона повинна обходиться в 1 млн гривень на рік, але нардеп стверджує, що це не охорона, а «помічники народного депутата». «Їм платить держава з бюджету», — говорить Кива. Цікаво, що один з «охоронців-помічників» Киви, як зазначено на сайті Верховної Ради, працює на громадських засадах, тобто безоплатно.

За законом, Кивою тепер повинні зацікавитися Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за недостовірне декларування і Національне антикорупційне бюро (НАБУ).