Офіс президента відреагував на рішення КСУ: Зеленський ініціює закон, щоб повернути покарання за недостовірне декларування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Офіс президента відреагував на рішення КСУ: Зеленський ініціює закон, щоб повернути покарання за недостовірне декларування

Пресслужба президента України

Офіс президента відреагував на рішення Конституційного суду щодо антикорупційного законодавства. У відомстві пообіцяли, що Володимир Зеленський скористається правом на законодавчу ініціативу, щоб спробувати повернути притягнення посадовців і суддів до відповідальності за недостовірне декларування статків. Про це повідомили на сайті глави держави.

«Українська держава створила систему електронного декларування та контролю статків посадовців і депутатів. […] До сьогодні ця система працювала ефективно. […] На жаль, в Україні досі є «бізнесмени від політики», які не можуть стерпіти, що спосіб їхнього життя, майно і доходи мають бути під контролем — отже, чесними. Але, незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, у крайньому разі, поновлені», — зазначили в ОП.

У відомстві наголошують, що рішення КСУ остаточні та не підлягають оскарженню. Але президент обов’язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб «відновити сталу і максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення».

«Українські посадовці та депутати продовжать декларувати своє майно і доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їх перевірки та притягнення порушників до відповідальності», — підкреслюють в ОП.

У відомстві додають, що наразі очікують на публікацію повного тексту рішення суду.

  • Нагадаємо, 27 жовтня Велика палата КСУ ухвалила рішення у справі про неконституційність окремих положень закону «Про запобігання корупції», зокрема про скасування відповідальності за незаконне збагачення посадовців, за поданням 47 нардепів (більшість з них — представники «Опозиційної платформи — За життя»).
  • У КСУ поки не оприлюднили текст рішення. Але деякі ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.
  • Представниця Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря заявила, що КСУ ухвалив рішення з «кричущими процесуальними порушеннями» та у стислі терміни.