Уряд наказав НАЗК відновити доступ до е-декларацій. Реєстр поновить роботу вже 30 жовтня

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Уряд наказав НАЗК відновити доступ до е-декларацій. Реєстр поновить роботу вже 30 жовтня

Voevoda / Wikipedia

Уряд зобов’язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити роботу е-декларування на вимогу Ради нацбезпеки та оборони, що провела засідання через скасування антикорупційного законодавства Конституційним судом України. Реєстр повинен відновити роботу вже 30 жовтня.

Про це повідомив міністр кабінету міністрів Олег Немчінов у Telegram.

«Щойно на позачерговому засіданні уряду за участі президента України Володимира Зеленського на виконання рішення РНБО ухвалили розпорядження, яким зобовʼязали НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки!» — написав урядовець.

Згодом прем’єр Денис Шмигаль уточнив, що реєстр декларацій поновить роботу вже 30 жовтня.

Він додав, що Кабмін ухвалив розпорядження «Деякі питання діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції», яке дасть змогу розблокувати діяльність НАЗК.

Згідно з документом, агентство має забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму офіційному веб-сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб. Також НАЗК має поновити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Державні органи, органи місцевого самоврядування мають забезпечити доступ Нацагентства до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом. Також вони мають надавати інформацію, зокрема з обмеженим доступом, за письмовими запитами НАЗК.

Рішення Конституційного суду, на думку представника України в Євросоюзі Миколи Точицького, може призвести до призупинення безвізового режиму.

Проте, як зазначила віцепремʼєр з питань Євроінтеграції Ольга Стефанішина, рішення Конституційного суду на безвіз не вплине, оскільки в Євросоюзі розділяють позицію суду та держави, а президент і уряд вживуть заходів, щоб владнати ситуацію.