Представництво України при Євросоюзі вважає, що рішення Конституційного суду може призвести до призупинення безвізу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Представництво України при Євросоюзі вважає, що рішення Конституційного суду може призвести до призупинення безвізу

Flickr / EU-Ukraine Cooperation

Рішення Конституційного суду України щодо скасування низки антикорупційних положень законодавства може призвести до призупинення безвізового режиму з Європейським Союзом. Про це йдеться в листі українського посла при ЄС до уряду, що опинився в розпорядженні видання «Європейська правда».

У листі Миколи Точицького до віцепрем’єр-міністра з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної йдеться, що скасування судом антикорупційних повноважень НАЗК і кримінальної відповідальності за недостовірне декларування є достатньою підставою для призупинення безвізу.

«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК і кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньою підставою для початку запуску Європейською комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», — йдеться в листі.

Незалежність і стійкість антикорупційних органів є критерієм досягнення цілей у відносинах з ЄС, серед яких збереження безвізу, співпраця з МВФ, незалежність НКРЕКП, інтеграція до єдиного цифрового ринку тощо.

Зазначається, що Європейська служба зовнішньої діяльності та Єврокомісія стурбовані рішенням суду.

Документ резюмує, що для запобігання «несприятливого сценарію» варто створити робочу групу з представників усіх гілок влади та громадянського суспільства і розробити зміни до Конституції, які б дозволили Верховній Раді створювати державні органи зі спеціальним статусом.

У представництві України при ЄС цю інформацію не підтверджують і не спростовують. Голова представництва Точицький не зміг прокоментувати публікацію «Європейської правди», а пресслужба не відповідає на дзвінки.

Віцепремʼєр з питань євроінтеграції Стефанішина в інтервʼю «Радіо свобода» підтвердила аутентичність листа. За її словами, в листі «викладена не позиція ЄС, а лише сигнали від українського посла у Київ про можливі, на його думку, загрози рішення КСУ для безвізу».

«У Києві чудово розуміють, які проблеми та загрози створює рішення КСУ для відносин з ЄС. Українська влада налаштована вжити швидких та рішучих кроків, щоб розв’язати проблему, яку це рішення створило», — сказала Стефанішина, підкреслюючи, що в Брюсселі розуміють різницю між рішенням КСУ та позицією держави.