НАЗК просить Зеленського накласти вето на закон про відновлення покарання за брехню у декларації — у ньому немає позбавлення волі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАЗК просить Зеленського накласти вето на закон про відновлення покарання за брехню у декларації — у ньому немає позбавлення волі

Пресслужба НАЗК

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков надіслав президенту Володимиру Зеленському лист з проханням накласти вето на законопроєкт № 4460. У ньому передбачається покарання за брехню у декларації у вигляді або штрафу, або громадських робіт, або обмеження волі. Про увʼязнення не йдеться.

Про це агенція повідомила у Facebook.

У листі Новіков зазначає, що цей законопроєкт не передбачає позбавлення волі для посадовців, які умисно або не подають декларацію, або вказують у ній невірні дані.

«Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не злочинами, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть взагалі звільнити від відповідальності у разі щирого каяття», — пояснив Новіков.

За його словами, посадовці зможуть заплатити штраф і не подавати декларацію про майно. Тому НАЗК й просить накласти вето.

Що за законопроєкт?

Четвертого грудня Верховна Рада прийняла законопроєкт № 4460-д. Він відновлює кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації.

Обмежити волю посадовця можуть лише у випадку, якщо він не задекларував умисно майна на суму від 9 мільйонів гривень. Під час обмеження волі «корупціонер» буде не в тюрмі, а у виправному центрі. Там він зможе вільно користуватися телефоном, інтернетом та залишати центр з дозволу його керівництва.

У НАЗК наголошують, що позбавляти волі треба за неправду у декларації на суму понад 1 мільйон гривень. Глава Ради Дмитро Разумков пообіцяв підписати законопроєкт 7 грудня, щоб його встигли опублікувати до Нового року. Цей проєкт був компромісним варіантом між тим, що пропонував президент Володимир Зеленський, і варіантом депутатів.