У Раді зареєстрували законопроєкт Разумкова про відновлення відповідальності за недостовірне декларування. Що він передбачає?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Раді зареєстрували законопроєкт Разумкова про відновлення відповідальності за недостовірне декларування. Що він передбачає?

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт голови парламенту Дмитра Разумкова, який має на меті відновити відповідальність за брехню в деклараціях. У ньому немає пункту про позбавлення волі. Про це йдеться на сторінці законопроєкту № 4441.

Депутати пропонують виключити з Кримінального кодексу статтю «Декларування недостовірної інформації (366-1) — саме її КС визнав неконституційною. І доповнити ККУ двома новими статтями:

  • 366-2 Декларування недостовірної інформації;
  • 366-3 Неподання декларації.

Ці порушення пропонують віднести до кримінальних проступків, а не злочинів. Проступки становлять меншу суспільну небезпеку, ніж злочин.

За статтею 172-6 Кодексу про адміністративні правопорушення «Порушення вимог фінансового контролю» пропонують штрафувати в разі, якщо задекларовані статки перевищують реальні від 100 до 500 прожиткових мінімумів. У чинній редакції закону — від 100 до 250 прожиткових мінімумів. Отже, депутати пропонують підвищити поріг для адміністративної відповідальності. Усе, що перевищує 500 прожиткових мінімумів, відноситься до кримінальної відповідальності.

«Декларування недостовірної інформації». Якщо внесені в декларацію відомості відрізняються від реальних на суму від 500 до 3000 прожиткових мінімумів — пропонують штрафувати від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів.

Якщо реальні доходи перевищують задекларовані на понад 3 тисячі мінімумів — штраф від 51 тисячі до 85 тисяч гривень.

Умисне неподання декларації пропонують карати штрафом від 42,5 до 51 тисячі гривень.

Також депутати планують внести зміни до Кримінального процесуального кодексу:

  • досудовим розслідуванням справ щодо декларування неправдивої інформації або неподання декларації займаються детективи НАБУ;
  • ці справи підсудні Вищому антикорупційному суду.

Нагадаємо, що автори цього законопроєкту — голова Верховної Ради Дмитро Разумков і група народних депутатів. Схожий законопроєкт від Володимира Зеленського також зареєстрований у Раді — детальніше про нього тут.