Путін про отруєння Навального: Якщо людина мало не померла, це не означає, що треба порушувати справу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Путін про отруєння Навального: Якщо людина мало не померла, це не означає, що треба порушувати справу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Росії Володимир Путін пояснив, чому досі не відкрили провадження через отруєння опозиційного політика Олексія Навального «Новачком».

Про це він заявив на засіданні Ради з прав людини, а розшифровку опублікували на сайті Кремля.

«Ні, не можна [порушити справу]. Тому що якщо людина мало не померла, це не означає, що потрібно за будь-що відкривати кримінальну справу. Але перевірка проводиться, Микола Карлович. Я просив це зробити, і прокуратура цим займається, і Слідчий комітет», — заявив Путін.

Зазначимо, що в Росії досі не відкрили провадження через отруєння Навального.

Пресслужба Кремля

Питання про справу Навального порушив член Ради з прав людини Микола Сванідзе. У відповідь Путін, який ніколи не називає опозиціонера на імʼя, заявив, що з приводу отруєння «відомого фігуранта» проводиться перевірка.

«Просто ми не можемо в рамках кримінальної справи це робити, тому що немає матеріалів. Прокуратура Російської Федерації неодноразово зверталася до своїх колег із проханням надіслати хоча б письмовий офіційний висновок за результатами їхнього дослідження. А за великим рахунком треба допустити наших фахівців, про що я говорив і просив це зробити. Наші готові приїхати за кордон — і до Франції, і в Німеччину, і в Нідерланди, до фахівців, які стверджують, що там отруйні бойові речовини знайдені. Ніхто ж нас не запрошує. Ми запросили до себе. До нас не їдуть. Офіційних матеріалів не дають. Біологічних матеріалів не дають. Що нам робити?» — відповів Путін.