Угорські організації на Закарпатті отримали погрози розправи. Нацполіція порушила два провадження

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Угорські організації на Закарпатті отримали погрози розправи. Нацполіція порушила два провадження

Петро Порошенко / Flickr

Поліція порушила ще два кримінальні провадження щодо погроз громадянам України угорського походження на Закарпатті.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

4 грудня в Закарпатській області громадські організації угорської національної меншини почали отримувати листи з вимогою терміново покинути територію України. В іншому разі на них чекатиме фізична розправа. За фактом погроз слідчі поліції розпочали два кримінальні провадження за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу.

За кілька днів до цього в інтернеті з’явилося відео, на якому невідома особа у балаклаві та військовій формі погрожувала громадянам України угорського походження розправою. Поліцейські встановили особу, котра ймовірно причетна до цього злочину.

«Нам достеменно відомо, що це громадянин сусідньої держави. Ми відстежили, що на території Західної України він перебував виключно в період запису ролика, а в день опублікування відео покинув межі України. І ще цікавий факт, який вдалося встановити поліцейським: вперше провокативне відео, на якому нібито український активіст погрожує представникам угорської національної меншини, з’явилося на YouTube-каналі блогерки із Сербії. А після того, як ролик поширився в Україні, вона його видалила», — заявив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Він підкреслив, що отримані 4 грудня електронні листи та провокативне відео, розміщене кілька днів тому, є ланками одного ланцюжка.