США хочуть вакцинувати 100 мільйонів громадян до весни. Це найамбітніший план боротьби з коронавірусом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США хочуть вакцинувати 100 мільйонів громадян до весни. Це найамбітніший план боротьби з коронавірусом

health.mil

Державно-приватна ініціатива США Operation Warp Speed прогнозує вакцинацію 100 мільйонів громадян до кінця лютого 2021 року. Наразі це найамбітніший план з масових щеплень у світі, повідомляє Business Insider.

За прогнозами представника ініціативи Монсефа Слауї, у грудні вакцинують 20 мільйонів людей, ще 30 — у січні, 50 — у лютому.

«Ми, ймовірно, вакцинуємо 100 мільйонів людей. Це значна частка населення, яке перебуває в зоні ризику: літні люди, медики, працівники критичної інфраструктури, люди із супутніми захворюваннями», — сказав Слауї.

Прогноз заснований на очікуваних поставках вакцин від Pfizer і Moderna, які вважаються передовими. Американські регулятори отримали зразки вакцин від обох компаній, проте досі не надали жодній з них екстреного дозволу для початку поставок.

Колишнього керівника фармацевтичної компанії Слауї адміністрація Трампа обрала для організації стратегії з лікування коронавірусу та пришвидшення розробки вакцин у травні цього року. Протягом 30 років під керівництвом Слауї компанія GlaxoSmithKline випустила 14 різних вакцин.

До роботи в Operation Warp Speed він встиг попрацювати в керівництві Moderna. Член Демократичної партії Слауї намагався дистанціюватися в роботі з республіканською адміністрацією від політики й обіцяв піти з проєкту в разі партійного тиску.

Ініціатива розпочне поставки вакцин через один-два дні після їхньої сертифікації. Operation Warp Speed уже витратила мільярди для забезпечення поставок.

Крім мРНК-вакцин від Pfizer і Moderna, ініціатива профінансувала розробку класичних вакцин від Johnson & Johnson і AstraZeneca. Із таким набором різних розробок Слауї має більш оптимістичні прогнози щодо вакцинації населення — раніше він вважав, що до кінця зими щеплення отримають лише 80 мільйонів людей.