Reuters: Кім Чен Ин та його родина зробили щеплення від коронавірусу експериментальною китайською вакциною

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Reuters: Кім Чен Ин та його родина зробили щеплення від коронавірусу експериментальною китайською вакциною

Pyeongyang Press Corps / Pool / Getty Images

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, його родина та ще кілька високопоставлених чиновників отримали експериментальну китайську вакцину від коронавірусу.

Про це заявив Гаррі Казіаніс — експерт з питань Північної Кореї з аналітичного Центру національних інтересів США. Він посилався на два неназвані джерела в японській розвідці, цитує Reuters.

Щеплення їм зробили протягом останніх двох-трьох тижнів. Наразі незрозуміло, яку саме вакцину їм надав китайський уряд.

Відомо, що щонайменше три китайські компанії розробляють вакцину від коронавірусу, в тому числі Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio і Китайська національна фармацевтична група (Sinopharm). Але, наскільки відомо, жодна з цих компаній не почала клінічні випробування третьої фази своїх препаратів від COVID-19. Однак у Sinophram заявили, що майже мільйон китайців вже отримали їхню вакцину.

Представниця Міністерства закордонних справ Китаю Хуа Чуньїн на брифінгу не спростувала і не підтвердила цю інформацію.

Деякі експерти засумнівалися, що Кім Чен Ин скористався експериментальною вакциною.

«Навіть якби китайська вакцина вже була схвалена, жодні препарати не ідеальні, і він би не пішов на такий ризик, коли у нього є безліч безпечних місць, де він може самоізолюватися», — пояснив експерт з інфекційних захворювань Чой Чжон Хун, який втік до Південної Кореї.

Зазначимо, що Північна Корея не повідомила ще про жодний випадок коронавірусу. Проте Національна розвідувальна служба Південної Кореї заявила, що, ймовірно, там був спалах, адже у країни були торгові відносини з Китаєм (можливим джерелом пандемії) до закриття кордонів наприкінці січня.