Білоруському опозиціонеру Тихановському висунули нове звинувачення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Білоруському опозиціонеру Тихановському висунули нове звинувачення

Страна Для Жизни

Білоруському опозиціонеру Сергію Тихановському висунули нове звинувачення — у розпалюванні соціальної ворожнечі. Про це розповіла його адвокат Наталія Мацкевич, повідомляє TUT.by

Відтепер його звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • організація дій, що грубо порушують громадський порядок (карається штрафом, або арештом, або обмеженням чи позбавленням волі до трьох років). Обвинувачення висунули через події у місті Гродно 29 травня, де Тихановського й затримали.
  • перешкоджання роботі Центральної виборчої комісії (карається громадськими або виправними роботами, або штрафом , або обмеженням чи позбавленням волі до трьох років).
  • розпалювання національної або іншої соціальної ворожнечі (карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років).

Нагадаємо, 10 жовтня Світлана та Сергій Тихановські вперше з моменту арешту змогли поговорити телефоном. Розмова тривала 12 хвилин. Тихановський розпитував про дітей, розповідав, чим займається у СІЗО та закликав дружину вдатися до більш рішучих дій щодо самопроголошеної влади Білорусі: «Треба якось жорсткішою бути».

Що відомо про подружжя Тихановських?

Сергій Тихановський трохи більше ніж рік тому завів YouTube-канал «Країна для життя». Він їздив по різних містах і розповідав про людей. Канал став популярним, у нього понад 220 тисяч передплатників. Сергій хотів балотуватися в президенти, але його затримали і заарештували. Зараз Тихановський сидить у СІЗО, а замість нього у президенти Білорусі балотувалася дружина Світлана.

Тихановській 37 років, вона закінчила Мозирський педуніверситет і працювала перекладачкою з англійської в різних організаціях. Останнім часом жила в Гомелі, була домогосподаркою, виховувала двох дітей і до арешту чоловіка зовсім не цікавилася політикою.

За даними ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.