У Британії сертифікують вакцину від коронавірусу компанії Pfizer уже в найближчі дні. Поставки почнуться одразу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Британії сертифікують вакцину від коронавірусу компанії Pfizer уже в найближчі дні. Поставки почнуться одразу

Sandra Ahn Mode / Unsplash

Велика Британія може стати першою західною країною, де сертифікували вакцину від коронавірусу — регулятори збираються схвалити розробку компаній Pfizer та BioNTech вже у найближчі дні. Поставки багатонадійної мРНК-вакцини планують розпочати через кілька годин після сертифікації.

Про це повідомляє Financial Times.

Препарат мало схвалити Європейське медичне агентство, оскільки до 31 грудня Британія має підкорятися спільним правилам Євросоюзу.

Проте, Агентство з регулювання лікарських засобів країни має право надавати тимчасовий дозвіл з огляду на екстрені обставини. У такий самий спосіб планують сертифікувати й перспективну вакцину від AstraZeneca.

Раніше вакцину від коронавірусу сертифікували в Росії — у серпні федеральний уряд дав дозвіл пустити в обіг власну розробку «Спутник V», проте цьому не передувало широкомасштабне й прозоре дослідження.

Екстрене схвалення вакцини у США відбудеться не раніше 8 грудня. Pfizer надали також всі необхідні документи регуляторам з Канади, Японії та Австралії, яким доведеться приймати складне рішення з огляду на два фактори — гарантію безпеки препарату й наближення кінця пандемії.

Поставки вакцини стануть серйозним логістичним викликом — дози необхідно транспортувати за температури -70 градусів, а зберігати в лікарні не більше п’яти днів. Першими на черзі будуть мешканці будинків престарілих та їхній персонал, за ними — старші за 80 років і медпрацівники.

Наразі в країні зафіксовано понад 1,6 млн випадків зараження, 58 тис. хворих померли від ускладнень. Британія займає сьоме місце у списку країн за поширенням коронавірусу.