Білорусь вручила послу України ноту протесту через акції під посольством у Києві. У МЗС відреагували

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Білорусь вручила послу України ноту протесту через акції під посольством у Києві. У МЗС відреагували

УНІАН

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизиму та вручило йому ноту через серію акцій біля білоруського посольства у Києві. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

МЗС вимагає забезпечити на «належному рівні» безпеку дипломатичної місії відповідно до норм Віденської конвенції про дипломатичні відносини від 18 квітня 1961 року.

Білоруські дипломати також висловили стурбованість «бездіяльністю» компетентних органів України, які, на думку, відомства, не припиняють акції і не реагують на запити білоруської сторони.

Також у відомстві заявили, що «протиправна діяльність радикальних елементів біля будівлі дипмісії в Києві створює безпосередню загрозу для її функціонування, а також для безпеки співробітників посольства та членів їх сімей».

В МЗС України прокоментували вручення ноти, наголосивши, що вважають реакцію білоруської сторони безпідставною, повідомляє Інтерфакс-Україна. У МЗС наголосили, що Україна чітко дотримується положень Віденської конвенції і очікує, що білоруська сторона теж з відповідальністю ставитиметься до своїх міжнародних зобовʼязань. Зокрема, не буде допускати безпідставних оглядів авто посла України під час перетину українсько-білоруського кордону.

Крім того, у відомстві нагадали, що в період Революції гідності в Україні білоруська сторона не реагувала на провокації громадян, які під стінами посольства України в Мінську демонстрували свою вкрай недружню позицію до України і обраного українським народом європейського курсу.

Раніше Білорусь вручила послу Кизиму ноту через указ президента Володимира Зеленського про залучення білоруських ІТ-фахівців.

Нагадаємо, наприкінці серпня, невдовзі після початку протестів у Білорусі, глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що всі контакти на державному рівні між Україною і Білоруссю зараз припинені. У МЗС Білорусі тоді відреагували на його заяву, наголосивши, що відповідальність за можливі наслідки призупинення відносин лежатиме на українській стороні.