МЗС Білорусі вручило послу України ноту через указ Зеленського про залучення білоруських ІТ-фахівців

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима та вручило йому ноту через указ президента Володимира Зеленського про залучення білоруських ІТ-фахівців.

Про це повідомили у пресслужбі білоруського зовнішньополітичного відомства.

«Українському дипломату вручена нота МЗС, в якій білоруська сторона висловлює стурбованість ухваленням указу президента України «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь», — йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголосили, що указ Зеленського порушує загальноприйнятні правові норми, оскільки поширює свою дію винятково на громадян сусідньої держави.

«Зазначений правовий акт не можна трактувати інакше, як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, що межує з втручанням у внутрішні справи Білорусі», — додали у МЗС.

Також у міністерстві заявили, що ухвалення цього указу «підриває довіру в двосторонніх відносинах» і йде врозріз із положеннями Договору про дружбу, добросусідство і співпрацю між Україною та Республікою Білорусь, а також міжурядових угод про торговельно-економічну співпрацю, про безвізові поїздки громадян і про трудову діяльність та соціальний захист громадян Білорусі і України, які працюють за межами своїх держав.

«Українській стороні наполегливо рекомендовано вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобовʼязань у відносинах з Білоруссю. Щиро не бажаючи завдати шкоди дружнім звʼязкам із українським народом, білоруська сторона не має наміру переходити «червоні лінії» у відносинах із Україною, але залишає за собою право на застосування, в разі виправданої необхідності, відповідних заходів щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм», — резюмували в МЗС Білорусі.

  • 4 жовтня президент Володимир Зеленський підписав указ, який повинен спростити отримання посвідки на проживання в Україні для фахівців з Білорусі, а також членів їхніх сімей, які залишають свою батьківщину через режим Олександра Лукашенка.
  • 13 жовтня уряд України спростив порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання певним категоріям іноземців, зокрема, білорусам.
  • Міністерство цифрової трансформації України разом із МЗС та Мінекономіки запустили інформаційний портал для підтримки IT-фахівців Білорусі які планують виїхати з країни.