Залучення ІТ-фахівців. Зеленський підписав указ про спрощення видачі посвідки на тимчасове проживання для білорусів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав указ, який повинен спростити отримання посвідки на проживання в Україні для фахівців з Білорусі, а також членів їх сімей, які залишають свою батьківщину через режим Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє Офіс президента.

Указ № 420/2020 передбачає старт пілотного проєкту щодо спрощення оформлення посвідки на проживання для громадян Республіки Білорусь, зайнятих в ІТ сфері і чия імміграція відповідає інтересам України. Проєкт буде запускати уряд. Планується можливість скоротити до трьох днів термін отримання документів без необхідності виїзду за межі України.

Кабмін повинен оптимізувати і спростити порядок отримання трудових дозволів для білорусів. Пропонується скоротити до 5 днів термін надання такого дозволу і передбачити можливість його отримання за замовчуванням.

Також Кабмін має забезпечити цілодобову роботу єдиного інформпорталу і телефонів гарячої лінії для консультацій громадян Білорусі. Крім цього, уряд повинен продовжити до 180 днів на рік термін тимчасового перебування білорусів на території України.

  • ІТ-сфера в Білорусі — одна із найбільш розвинених. Білорусь тривалий час на державному рівні підтримувала цю галузь і створювала комфортні умови для розвитку, що дозволило білоруським програмістам конкурувати на міжнародному рівні. Зокрема, влада створила Парк високих технологій (ПВТ), резиденти якого мають низку податкових пільг на свою діяльність. Ініціатором створення і керівником ПВТ донедавна був Валерій Цепкало, якого не допустили до виборів президента Білорусі.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Міністерство цифрової трансформації України разом з МЗС та Мінекономіки запустили інформаційний портал для підтримки IT-фахівців Білорусі, які планують виїхати з країни.