У Білорусі за участь у мітингу проти Лукашенка заарештували відому баскетболістку. Її підтримали спортсмени

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Білорусі за участь у мітингу проти Лукашенка заарештували відому баскетболістку. Її підтримали спортсмени

tut.by

Білоруський гандбольний клуб «Витязь-Леон» 31 жовтня відмовився виходити на матч проти «Машека» через арешт відомої баскетболістки Олени Левченко — пізніше за це його зняли з чемпіонату. Про це йдеться у повідомленні федерації.

Там зазначається, що причина неявки команди — «неповажна». Тому на підставі цього відсторонили команду «Витязь» від подальшої участі в 29-му чемпіонаті і Кубку Республіки Білорусь з гандболу.

Олена Левченко — одна з кращих баскетболісток в історії Білорусі. Вона виступала за збірну з 2001 року, двічі граючи в складі національної команди на Олімпійських іграх. У 2010 році зіграла у фіналі жіночої НБА і була визнана кращою центровою чемпіонату світу. Зараз Левченко підтримує рух спортсменів проти насильства і фальсифікацій на виборах. Вона неодноразово брала участь у мирних акціях за відставку Лукашенка та проведення нових президентських виборів. 30 вересня її затримали у мінському аеропорту перед вильотом на планову реабілітацію. За кілька годин відбувся суд, що проходив по відеозвʼязку — сама спортсменка в цей час перебувала в Центрі ізоляції правопорушень. Тоді її заарештували на 15 діб за «участь у несанкціонованих масових заходах».

Після цього Левченко почали підтримувати спортсмени різних видів спорту з багатьох країн. Зокрема, білоруські футболісти Борисовського заводу автотракторного електрообладнання (БАТЕ) Станіслав Драгун та Микола Сігневіч записали відеозвернення на її підтримку.

«Лена, тримайся. Я завжди захоплювався твоєю грою за збірну. Зараз я захоплююся тим, що ти робиш для білоруського народу», — зазначив Драгун.

«Я пишаюся тим, що ти робиш для білорусів», — сказав Сігневіч.

Також її підтримали баскетболістки топових клубів WNBA.

Чемпіонка жіночої НБА і срібна призерка Олімпіади у складі збірної Франції Сандрін Груда залишила повідомлення з хештегом #FreeLeuchanka, опублікувавши новину про арешт Левченко.

«Мені так сумно зараз», — додала Груда.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка. Останні тижні у країні на вихідних відбуваються «Жіночі марші».
  • 23 вересня Лукашенко влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили. Після цього низка країн заявила, що не визнає ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента.