Україна кличе IT-фахівців із Білорусі. Мінцифри запустило спецпроєкт із переїзду

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністерство цифрової трансформації України разом із МЗС і Мінекономіки запустили інформаційний портал для підтримки IТ-фахівців Білорусі, які планують виїхати з країни через ситуацію, що склалася після президентських виборів.

Про це повідомили у пресслужбі Мінцифри.

«Ми запустили спеціальний сайт belarustoukraine.com, на якому можна ознайомитися з покроковою інструкцією, юридичними порадами, готовими рішеннями від бізнесу і корисними посиланнями для тих, хто хоче переїхати сам або перевезти свою команду з Білорусі в Україну», — йдеться в повідомленні.

Також там зазначається, що Україна має велику кількість переваг для ІТ-фахівців з Білорусі:

  • надаємо безвіз — 90 днів протягом 180 днів;
  • середня заробітна плата в ІТ в Україні — $2 300;
  • відсутній мовний бар’єр;
  • 4G у всіх великих містах;
  • понад 5 600 сервісних і технологічних компаній;
  • доступна оренда житла й офісу.

«Ми продовжуємо тісно працювати з українськими компаніями, з ІТ-комʼюніті, щоб забезпечити можливість білоруським фахівцям офіційно працевлаштуватися в Україні та отримати посвідку на проживання. Готові в режимі 24/7 консультувати та допомагати іноземним ІТ-спеціалістам, щоб їхній переїзд до України став максимально комфортним, простим і людяним», — додали у відомстві.

За словами заступника міністра з питань розвитку IT Олександра Борнякова, станом на 3 вересня кордон України перетнули понад 4,5 тис. білорусів, із них понад 300 — працівники ІТ-галузі.

  • ІТ-сфера в Білорусі — одна із найбільш розвинених. Білорусь тривалий час на державному рівні підтримувала цю галузь і створювала комфортні умови для розвитку, що дозволило білоруським програмістам конкурувати на міжнародному рівні. Зокрема, влада створила Парк високих технологій (ПВТ), резиденти якого мають низку податкових пільг на свою діяльність. Ініціатором створення і керівником ПВТ донедавна був Валерій Цепкало, якого не допустили до виборів президента Білорусі.
  • Від 9 серпня в Білорусі тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Олександр Лукашенко заявив про розробку третього варіанту Конституції країни. Він каже, що «за зміни» і хоче систему, яка не буде завʼязана на особистості президента. При цьому він проти повернення Конституції 1994 року.
  • 3 вересня Лукашенко звинуватив Україну і сусідні країни, крім Росії, у втручанні у внутрішні справи країни. За його словами, протестами проти нього в Білорусі керують Україна, Польща, Литва і Чехія. За день до його заяви міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що українські націоналісти готують екстремістів для провокацій силових зіткнень у Білорусі. У МЗС України його слова назвали «плодом хворої фантазії».