У Білорусі розробляють третій варіант Конституції. Лукашенко «хоче» нову систему

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про розробку третього варіанту Конституції країни. При цьому він не уточнив, це будуть зміни чи третя Конституція після варіанту 1994 року і чинного.

Про це повідомляють «БелТА», TUT.BY та «Пул Первого».

Лукашенко каже, що «за зміни» і хоче систему, яка не буде завʼязана на особистості президента. При цьому він проти повернення Конституції 1994 року, яку змінили через два роки.

«Повернення, як дехто каже, до Конституції 1994 року — ми з вами це не просто пройшли або прожили, а ввібрали в себе [...]. Повернення назад — це, напевно, не є рух. [...] Я вважаю, що хоча у нас дещо авторитарна система устрою суспільного життя, проте президент оберігає і охороняє суди. Але це особистісний момент, а треба зробити так, щоб працювала система, яка не завʼязана на особистості, зокрема Лукашенка. Тому я думаю, що в новій Конституції ми гідно відобразимо систему наших судів», — сказав Лукашенко на зустрічі з головою Верховного суду.

Питання внесення змін до Конституції Лукашенко порушує впродовж двох років. Він «хоче» обмежити повноваження президента і посилити виконавчу та законодавчу гілки влади. На початку серпня цього року Лукашенко пропонував зміни до Конституції, які повинні бути ухвалені протягом пʼяти років. «Виносимо на референдум, ухвалюємо Конституцію — і я вам за Конституцією свої функції передам. Але не під тиском і не через вулицю», — говорив Лукашенко вже 17 серпня у відповідь на вимоги протестувальників і Координаційної ради опозиції.

Член обʼєднаного штабу Світлани Тихановської Марія Колесникова у відповідь заявила, що пропозиції Лукашенка — це маніпуляції та спроби задобрити протестувальників.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 30 серпня на черговому марші в Мінську зібралися близько 200 тисяч людей. Вони хотіли пройтися центральним проспектом Незалежності, однак дорогу їм перегородила міліція, тому активісти пішли до резиденції президента. До кінця дня затримали близько 150 осіб, а Лукашенко знову ходив по резиденції з автоматом.