Білоруські айтішники написали відкритого листа до влади. Вимагають припинити насильство і провести перевибори

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Працівники білоруських IT-компаній оприлюднили відкритий лист до влади країни з проханням припинити насильство та провести вибори.

Про це пише видання про інформаційні технології у Білорусі dev.by.

«Ми не експерти з політики, але ми експерти в технологічному бізнесі. У країні формуються умови, за яких технологічний бізнес не зможе функціонувати. Стартапи не народжуються в атмосфері страху і насильства. Стартапи народжуються в атмосфері свободи і відкритості», — йдеться в листі.

У зв’язку з протестами вони закликають владу здійснити чотири кроки:

  • припинити насильство;
  • відпустити всіх затриманих;
  • провести перевибори;
  • надати всім білорусам вільний доступ до інформації.

Під листом уже підписалися понад 300 працівників IT-компаній, а також понад 150 співробітників компанії «Гейм Стрім» — всесвітньо відомого розробника ігор, зокрема однієї з найпопулярніших онлайн-ігор World of Tanks.

Водночас білоруський підприємець із Кремнієвої Долини у США Микита Мікадо опублікував відеозвернення, в якому пообіцяв силовикам у Білорусі матеріальну допомогу, якщо вони звільняться з правоохоронних органів.

«Якщо ви хочете бути на боці добра, але фінанси не дозволяють, пишіть — я допоможу», — заявив він і закликав інших підприємців долучатися до цієї ініціативи.

  • ІТ-сфера в Білорусі — одна із найбільш розвинених. Білорусь тривалий час на державному рівні підтримувала цю галузь і створювала комфортні умови для розвитку, що дозволило білоруським програмістам конкурувати на міжнародному рівні. Зокрема влада створила Парк високих технологій (ПВТ), резиденти якого мають низку податкових пільг на свою діяльність. Ініціатором створення і керівником ПВТ донедавна був Валерій Цепкало, якого не допустили до виборів президента Білорусі.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 3 тисячі осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.
  • Дії влади Білорусі вже засудили США, Канада, Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Польща, Велика Британія, Україна та інші країни. Росія офіційно привітала Лукашенка з перемогою. Євросоюз 11 серпня вже пригрозив санкціями.
  • 12 серпня Лукашенко через протести скликав засідання Ради безпеки. У країні загальнонаціональний страйк. Люди по всій Білорусі почали блокувати дороги.