ЄС вперше відреагував на протести в Білорусі. Закликає владу звільнити затриманих і припинити насильство, інакше — санкції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ЄС вперше відреагував на протести в Білорусі. Закликає владу звільнити затриманих і припинити насильство, інакше — санкції

Westend61 / Getty Images

Європейська служба зовнішніх справ оприлюднила першу офіційну спільну позицію Європейського Союзу щодо виборів і викликаних ними протестів у Білорусі.

Відповідна заява опублікована від імені верховного представника ЄС із зовнішніх справ Жозепа Борреля.

В ЄС зазначають, що під час президентської кампанії народ Білорусі продемонстрував небачене прагнення до демократичних змін. Але вибори не були «ані чесними, ані справедливими».

«Державні органи влади застосували непропорційне та неприйнятне насильство, що спричинило щонайменше одну смерть і багато травм. Тисячі людей були затримані, було посилено заходи щодо придушення свободи зібрань, засобів масової інформації та висловлення поглядів. Ми закликаємо білоруську владу негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих», — йдеться в заяві.

Євросоюз нагадує, що відносини із Білоруссю значно покращилися після того, як у 2015 році були звільнені політв’язні. Але без прогресу щодо дотримання прав людини ці відносини можуть знов погіршитися.

«Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації та проводити поглиблений аналіз відносин ЄС з Білоруссю. Це може включати, серед іншого, заходи проти осіб, відповідальних за насильство, необґрунтовані арешти та фальсифікацію результатів виборів», — наголошують в ЄС.

Також там закликають владу припинити насильство і розпочати діалог із представниками опозиції.