СОТ прогнозує скорочення глобальної торгівлі до кінця року. Нещодавній підйом може сповільнитись через нову хвилю коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
СОТ прогнозує скорочення глобальної торгівлі до кінця року. Нещодавній підйом може сповільнитись через нову хвилю коронавірусу

flickr.com

За прогнозами Світової організації торгівлі, сильний підйом глобальної торгівлі протягом третього кварталу цього року може вповільнитися до кінця року через нову хвилю коронавірусу. При цьому успішне випробування вакцин може не й не посприяти зростанню торгової активності між країнами.

Про це повідомляє Bloomberg.

Торговий індекс СОТ зріс у третьому кварталі з 84,5 до 100,7, де 100 означає розвиток торгівлі й у майбутньому кварталі.

Впевнено долає економічні наслідки коронавірусу Китай — країна ефективно стримує поширення інфекції, а приріст ВВП наздогнав докоронавірусний рік. Схожі економічні успіхи продемонструвала й економіка США, але нова хвиля інфекції ставить ці досягнення під ризик.

Попри високі показники, вірус продовжує створювати невизначеність у світовій торговій системі, і рух товарів до кінця року ймовірно сповільниться через зниження попиту.

Нова хвиля коронавірусу поширюється в країнах з найсильнішими економіками, що призводить до запровадження нових обмежень чи локдаунів. Це підживлює електронну комерцію, але перевантажує ланцюги поставок.

СОТ вважає, що сподіватися на вакцини, як фактор подальшого пожвавлення світової торгівлі, поки рано — попри швидкий розвиток препаратів та багатообіцяльні результати випробувань, розподіл між країнами почнеться не швидко. Наразі звістки про досягнення у тестуванні вакцин добре відобразилися на фондових ринках.

  • Вакцина від коронавірусу американської фармацевтичної корпорації Pfizer і німецької компанії BioNTech запобігає зараженню на 95%. Але доставка вакцини стане логістичним викликом — препарат зберігається лише за температури мінус 70 градусів за Цельсієм.
  • Американська біотехнологічна компанія Moderna заявила, що її вакцина від коронавірусу ефективна на 94,5%. Вона може зберігатися у звичайному домашньому або медичному холодильнику до 30 днів, зберігаючи всі свої властивості.
  • Євросоюз уже домовився про поставку вакцин від AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV та BioNtech/Pfizer. Зараз домовляються про поставку препарату від Moderna.