Конституційний суд звинуватив НАЗК в порушенні антикорупційного законодавства

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конституційний суд звинуватив НАЗК в порушенні антикорупційного законодавства

Кравченко Андрій / POOL / УНІАН

Конституційний суд України вважає, що Національне агентство з питань запобігання корупції порушує законодавство, оскільки самоусувається від роботи. В свою чергу НАЗК заявляє, що не може реалізувати низку антикорупційних процедур через рішення КСУ, який скасував закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Про це повідомляє КСУ.

Внаслідок постанови Суду, до якої згодом додалося скасування моніторингу способу життя чиновників, НАЗК закрили доступ до електронних декларацій чиновників та припинили їхню перевірку. Сьогодні Агентство повідомило, що також не може перевіряти джерела фінансування партій, оскільки таку процедуру унеможливлює рішення КСУ.

Суд, у свою чергу, заявив, що невиконання НАЗК своїх повноважень «порушує законодавство у сфері боротьби з корупцією», і установа фактично «самоусувається» від роботи. Інформацію про неможливість виконання повноважень КСУ вважає «прикриттям».

«Системно прикриваючись рішенням Конституційного суду України, Національне агентство з питань запобігання корупції щоденно порушує законодавство у сфері боротьби з корупцією та самоусувається від виконання повноважень», — йдеться в повідомленні Суду.

КСУ порадив НАЗК подати клопотання, за яким установі розтлумачать, як правильно застосовувати низку рішень про скасування антикорупційного законодавства.