У КСУ скаржаться на тиск і вважають, що влада хоче зробити суд «ручним та слухняним»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У КСУ скаржаться на тиск і вважають, що влада хоче зробити суд «ручним та слухняним»

Twitter / Конституційний суд України

У Конституційному суді вважають, що влада, вдаючись до блокування засідань, намагається змусити суд працювати у власних інтересах. Про це йдеться у заяві, поширеній на сайті суду.

«Блокування ухвалення КСУ «незручних» рішень є підтвердженням того, що владі потрібен ручний та слухняний орган конституційної юрисдикції», — заявили у суді.

У КСУ також відреагували на виступи в ефірі одного з телеканалів нардепів від фракції «Слуга народу» Анастасії Радіної та Олени Шуляк, які розкритикували рішення КСУ щодо скасування відповідальності за недостовірне декларування, та назвали їхні заяви «манупулятивними».

Зокрема, у суді розкритикували слова Радіної, яка заявила, що «Конституційний суд фактично сказав, що декларації можна не подавати, що в них можна брехати, що їх ніхто не має права перевіряти і за це нічого не буде».

У КСУ запевняють, що в ефірі також «маніпулювали з цифрами» щодо зарплат суддям. У суді стверджують, що за середній розмір зарплати суддів у місяць становить 254 тисяч гривень. А загалом за десять місяців цього року на зарплати одного судді витратити приблизно 2,5 млн грн.

Крім того, у КСУ відповіли на звинувачення голови НАЗК в тому, що орган конституційної юрисдикції країни перебрав на себе функції парламенту. «Це абсолютно не відповідає дійсності, оскільки КСУ у своїй діяльності керується виключно Конституцією та чинним законодавством. КСУ лише може визнати ту чи іншу норму закону неконституційною, проте не може створювати нові норми закону», — заявили у суді.

У КСУ вважають, що таким чином «продовжують нагнітати ситуацію» навколо суду.