«За ніч його склепали». Голова КС вважає, що законопроєкт Зеленського має ознаки конституційного перевороту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«За ніч його склепали». Голова КС вважає, що законопроєкт Зеленського має ознаки конституційного перевороту

Соколовська Інна / УНІАН

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький заявив, що законопроєкт Володимира Зеленського має ознаки конституційного перевороту. Про це він заявив на брифінгу.

«Сьогодні з’являється проєкт закону, за ніч його склепали — № 4288. Він має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю. Тому що це порушення 149-ї статті Конституції», — заявив Тупицький.

Він не розуміє, навіщо залучати Верховну Раду до розгляду цього законопроєкту, адже Зеленський може скасувати рішення Конституційного суду указом.

«Одна особа взяла на себе відповідальність, тому що ініціатива ж президентська. І скасував указом рішення Конституційного суду. Так простіше давати оцінку цьому — результат однаковий. Не потрібно підв’язувати колективну відповідальність, за якою ніхто не відповідає», — переконаний глава КС.

Він заявив, що не здивований наміром розформувати склад Конституційного суду.

«Я не здивуюся, оскільки таки думки вже були у Саакашвілі, що [спробують] перетворити Конституційний суд на палату Верховного суду. Це теж варіант. Але в недорозвинутих країнах. Дивуватися тут нічому — тут все може відбуватися швидко. Головне — монобільшість є, ми ж бачимо ці закони», — додав Тупицький.

Він наголосив, що КС можна реформувати, але в конституційний спосіб.

«Сьогодні влада повинна заповнити три вакансії, і він [Конституційний суд] вже буде іншим», — пояснив очільник суду.

Нагадаємо, уранці 30 жовтня у Раді зареєстрували законопроєкт Володимира Зеленського «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Президент пропонує нардепам визнати рішення Конституційного суду про неконституційність певних положень закону «Про запобігання корупції» нікчемним і таким, що не створює правових наслідків. Також документі передбачає звільнення всіх суддів Конституційного суду та початок відбору нового складу КСУ.