Через рішення Конституційного суду НАЗК не може перевірити фінансування партії Шарія

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Через рішення Конституційного суду НАЗК не може перевірити фінансування партії Шарія

Facebook / Анатолий Шарий

Через рішення Конституційного суду Національне агентство з питань запобігання корупції не може перевірити інформацію про фінансування Партії Шарія. Про це НАЗК повідомило у відповідь на запит «Радіо Свобода».

13 жовтня агентство отримало заяву від проєкту журналістських розслідувань «Наші гроші» про те, що Партія Шарія може порушувати закон в частині її фінансування. За день до цього журналісти повідомили, що політсилу фінансує мережа автозаправок БРСМ-Нафта.

Зазначимо, що Конституційний суд визнав деякі повноваження НАЗК неконституційними, зокрема, агенція тепер не може витребувати інформацію, у тому числі з обмеженим доступом. Відтак неможливо й перевірити фінансовий звіт партії.

Агенція планувала проаналізувати звіт після того, як отримала б його. Зазначимо, що через карантин строк подання звітів продовжили до 9 лютого 2021 року. Станом на 11 листопада він до НАЗК ще не надійшов.

Нагадаємо, відповідно до закону, за відображення у звіті завідомо неправдивої інформації можуть притягнути до кримінальної відповідальності. А якщо партія зазначила у звіті не всю інформацію, за це можуть притягнути до адміністративної відповідальності.